Hoeveel cash mag je afhalen in België?

De maximale opnamelimiet voor contant geld bij een bankautomaat in België bedraagt doorgaans 650 euro per dag en 2.500 euro per week. Dit is de standaardlimiet die door de meeste banken wordt gehanteerd.

De opnamelimiet is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • De bank waar je klant bent
  • Het type bankkaart dat je hebt
  • Je kredietwaardigheid

Als je een hogere opnamelimiet wilt, kun je dit aanvragen bij je bank. Je bank zal dan je kredietwaardigheid bekijken om te bepalen of je in aanmerking komt voor een hogere limiet.

Er zijn ook limieten op het bedrag dat je per dag kunt ontvangen in contant geld van een bankkantoor. Deze limieten zijn vergelijkbaar met de limieten voor bankautomaten.

Welke limieten hanteren de verschillende grootbanken?

We geven enkele limieten mee die de 3 grootbanken in ons land hanteren:

  • BNP Paribas Fortis: maximaal 620 euro per dag en 1.250 euro per week
  • Belfius: maximaal 650 euro per dag en 2.500 euro per week 
  • KBC: afhaallimiet van 2.500 euro per week.

Wat zegt de wetgeving?

De wet heeft wettelijke limieten gesteld op het bedrag dat een handelaar in België in cash mag aannemen. Deze limiet is 3.000 euro.

Van zodra je dus vraagt om meer dan 3.000 euro af te halen, is dat voldoende om de rode lamp te doen branden en vragen te beginnen stellen. Grote sommen cash moeten daarom altijd aangevraagd en goedgekeurd worden.

Conclusie

Wanneer je een afhaling wil doen van €2.500 of meer of meer, is dat eigenlijk al zeer verdacht aangezien dat voor vele banken de absolute maximum is die je kan afhalen op een week tijd. In zo’n situaties kan jou gevraagd worden waarvoor die som geld moet dienen. Deze vragen worden je vooral gesteld in het kader van het witwassen van geld en het financieren van criminaliteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven