Hoeveel cash mag je storten in België?

Er is wel degelijk een maximum bedrag dat je mag storten. In België is er volgens de wet namelijk een maximumbedrag van €10.000 aan cash geld dat je per dag bij de bank mag storten. Dit maximumbedrag geldt voor zowel particulieren als bedrijven.

Wat zegt de Belgische wetgeving hierover?

  • Wetgeving: Wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.
  • Maximumbedrag: €10.000 per dag.

Wil je meer dan €10.000 storten? Dan moet je dit vooraf melden bij de bank. De bank zal dan een aantal vragen stellen om de herkomst van het geld te verifiëren. Daarnaast zijn er enkele uitzonderingen op deze wet zoals stortingen door overheidsinstellingen en financiële instellingen.

Hoeveel cash geld kan ik dan storten zonder melding of problemen?

Wel, die €10.000 is de absolute grens, maar in de praktijk leggen heel wat banken de lat een stuk lager vooraleer de alarmbellen afgaan.

Bij de Belgische bank Belfius worden bijvoorbeeld volgende limieten gehanteerd en gecommuniceerd voor stortingen van contant geld:

  • Particuliere klanten: maximaal 3.000 euro per storting en maximaal 3.000 euro per 30 dagen
  • Zakelijke klanten: maximaal 6.000 euro per storting en maximaal 12.000 euro per 30 dagen

De wet zegt trouwens ook dat een handelaar in ons land maximaal 3.000 euro in cash mag aannemen
Met andere woorden: Van zodra je meer dan 3.000 euro stort in dit geval, mag je ervan uitgaan dat dat als een verdachte storting beschouwd.

Wat is het gevolg van een verdachte storting?

Een verdachte storting kan verschillende gevolgen hebben:

  • Vragenlijst beantwoorden: Wanneer een storting als verdacht wordt beschouwd, mag je een telefoon verwachten van de bank om een afspraak te maken. Er zal je in dat geval een vragenlijst worden voorgelegd.
  • Documenten tonen: Er kan je bijkomend gevraagd worden documenten voor te leggen die de oorsprong van het geld bewijzen (vb. loonfiches, bankuittreksels, verkoopbewijzen, erfenisakte,…)
  • Storting weigeren: De bank behoudt zich het recht je storting te weigeren indien je niet voldoende bewijsmateriaal kan voorleggen om de oorsprong van het geld te verklaren.
  • Melding bij overheid: De verdachte storting van contant geld kan ook gemeld worden bij de daarvoor bevoegde dienst van de overheid, namelijk de CFI (Cel voor Financiële Informatieverwerking). Dit departement start vervolgens een onderzoek.

Conclusie

Wanneer je een storting doet van €3.000 of meer, riskeer je al snel dat deze als verdacht gaat beschouwd worden. Stortingen van meer dan €10.000 zijn niet toegelaten volgens de wet.

Zorg er in ieder geval voor dat wanneer je een hoger bedrag stort, je voldoende documenten ter beschikking hebt die de oorsprong van het geld aantonen (vb. loonuittreksels, bewijzen van schenkingen,..). Anders riskeer je jezelf een heleboel problemen op de hals te halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven