BIC codes van banken in België

BIC en SWIFT codes zijn internationale identificatiecodes voor banken en financiële instellingen. Ze worden gebruikt voor het veilig en nauwkeurig overmaken van geld tussen landen.

BIC staat voor Business Identifier Code en is een standaardformaat voor BIC-codes. Een BIC-code of SWIFT-code bestaat uit 8 of 11 tekens.

Voorbeeld

U wilt geld overmaken naar iemand met een bankrekening bij BNP Paribas Fortis bank. De BIC-code van de BNP Paribas Fortis bank in België is GEBABEBB. U geeft deze BIC-code op bij uw bank, samen met het rekeningnummer van de ontvanger en het bedrag dat u wilt overmaken.

Samenstelling BIC-code

Laat ons verder werken met de BIC code uit het voorbeeld GEBABEBB. De BIC code kan opgedeeld worden in vier delen:

  • GEBA: De eerste vier tekens geven de bank aan.
  • BE: De volgende twee tekens geven het land aan.
  • BB: De volgende twee tekens geven de plaats aan.
  • XXX: De laatste drie tekens zijn louter optioneel en geven het specifieke bankfiliaal aan in situaties waarin dat van toepassing is.

BIC codes van alle banken in België

De BIC-code van uw bank kunt u meestal vinden op uw bankafschriften, op uw online bankomgeving of op de website van uw bank. We hebben ook voor u een handig overzicht gemaakt van de voornaamste BIC en SWIFT codes van banken in België:

BankBIC-code of SWIFT-code
BelfiusGKCCBEBB
KBCKREDBEBB
ArgentaARSPBE22
INGBBRUBEBB
BNP Paribas FortisGEBABEBB
CrelanNICABEBB
BeobankCTBKBEBX
FintroGEBABEBB
AXA bankAXABBE22
Keytrade bankKEYTBEBB
Hello bankGEBABEBB
VDK bankVDSPBE91
Bank van BredaJVBABE22
Bpost bankBPOTBEB1
Deutsche BankDEUTBEBE
NagelmackersBNAGBEBB
EuropabankEURBBE99

Wat is SWIFT?

SWIFT staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. SWIFT is een organisatie die BIC-codes beheert en toekent aan banken en financiële instellingen.

Waarom heb ik een BIC-code nodig?

U heeft altijd een BIC-code nodig als u geld wilt overmaken naar een bankrekening in het buitenland. De BIC-code wordt gebruikt om de bank en het bankfiliaal van de ontvanger te identificeren.

Hoe gebruik ik een BIC-code?

Als u geld wilt overmaken naar een bankrekening in het buitenland, moet u de BIC-code van de ontvanger opgeven bij uw bank. U kunt de BIC-code van de ontvanger vinden op de bankafschriften van de ontvanger, op de website van de ontvanger of ze gewoon even vragen aan de ontvanger.

Conclusie

BIC en SWIFT codes zijn belangrijke identificatiecodes voor banken en financiële instellingen. Ze worden gebruikt voor het veilig en nauwkeurig overmaken van geld tussen landen. Vooral als u geld wilt overmaken naar een bankrekening in het buitenland, is het belangrijk om de BIC-code van de ontvanger te weten.

Disclaimer

Let op: Dit is geen professioneel advies. Ga voor financieel advies altijd langs bij u uw bank, financiële instelling of raadgever alvorens u een financiële transactie uitvoert. Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor mogelijk onvolledige of incorrecte informatie op deze website en verkopen zelf geen producten.

Scroll naar boven