BIC codes opzoeken van banken in België

Een BIC-code (Bank Identification Code), ook wel bekend als een SWIFT-code, is een unieke code die bestaat uit 8 tot 11 tekens. Deze code wordt wereldwijd gebruikt om banken en financiële instellingen te identificeren. Elke bank in België heeft verplicht zo’n BIC-code. Laten we even dieper ingaan op dit onderwerp en alle BIC codes specifiek voor België bekijken.

Hoe zijn BIC codes samengesteld?

Een standaard BIC-code bestaat uit de volgende elementen. Ze kan er als volgt uitzien:

Voorbeeld: GEBABEBB (BIC code van BNP Paribas Fortis)
  1. Bankcode (GEBA): Dit zijn 4 letters die de specifieke bank vertegenwoordigen. De code lijkt vaak op een verkorte versie van de banknaam.
  2. Landcode (BE): Deze 2 letters geven het land aan waarin de bank is gevestigd (bijvoorbeeld “BE” voor België).
  3. Locatiecode (BB): Deze 2 tekens identificeren het specifieke filiaal of de locatie van de bank.
  4. Optionele branchecode (3 extra letters): In sommige specifieke gevallen wordt er nog een branchecode toegevoegd, waardoor de BIC-code 11 tekens telt.

BIC codes van alle banken in België

De BIC-code van uw bank kunt u meestal vinden op uw bankafschriften, op uw online bankomgeving of op de website van uw bank. We hebben ook voor u een handig overzicht gemaakt van de voornaamste BIC en SWIFT codes van banken in België:

BankBIC code
BelfiusGKCCBEBB
KBCKREDBEBB
ArgentaARSPBE22
INGBBRUBEBB
BNP Paribas FortisGEBABEBB
CrelanNICABEBB
BeobankCTBKBEBX
FintroGEBABEBB
AXA bankAXABBE22
Keytrade bankKEYTBEBB
Hello bankGEBABEBB
VDK bankVDSPBE91
Bank van BredaJVBABE22
Bpost bankBPOTBEB1
Deutsche BankDEUTBEBE
NagelmackersBNAGBEBB
EuropabankEURBBE99

Gebruik van BIC-Codes

  • Bij binnenlandse betalingen is het vermelden van een BIC-code niet verplicht, maar bij internationale betalingen wel verplicht.
  • Als je geld wilt ontvangen vanuit het buitenland, kun je de BIC-code van je bank opzoeken in de bovengenoemde lijst en doorgeven aan de andere partij. Dit vergroot de garantie dat betalingen correct en snel worden uitgevoerd.

Hoe gebruik ik een BIC-code?

Als u geld wilt overmaken naar een bankrekening in het buitenland, moet u de BIC-code van de ontvanger opgeven bij uw bank. U kunt de BIC-code van de vinden op uw bankafschriften, op de website van de bank of ze gewoon hierboven terugvinden in de lijst.

Disclaimer

Let op: Dit is geen professioneel advies. Ga voor financieel advies altijd langs bij u uw bank, financiële instelling of raadgever alvorens u een financiële transactie uitvoert. Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor mogelijk onvolledige of incorrecte informatie op deze website en verkopen zelf geen producten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven