Een telefoonnummer identificeren in België

Het kan soms handig zijn om de identiteit van de eigenaar van een telefoonnummer in België te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je constant telefoons van een onbekend nummer krijgt of als je een resem spamoproepen hebt ontvangen.

Afhankelijk van of het een vast nummer is of een mobiel nummer, kan je op verschillende manieren het telefoonnummer achterhalen:

Vast nummer

1. Gespecialiseerde websites

Een van de eenvoudigste manieren om een telefoonnummer te identificeren is door een website gebruiken. Er zijn een aantal websites en apps beschikbaar die omgekeerd telefoonnummer zoekdiensten aanbieden. Deze diensten gebruiken een database van telefoonnummers om de identiteit van de eigenaar van een telefoonnummer te achterhalen.

Als het gaat om een vast nummer, is de website Belfabriek.be een goed startpunt om het nummer te achterhalen. In principe zijn alle vaste telefoonnummers in deze database opgenomen.

2. Zoek het telefoonnummer op via Google

Je kunt ook proberen een gsm-nummer op te zoeken via Google. Op zich lijkt dat gek, maar er bestaan in deze tijd heel wat online meldpunten waar je spamtelefoons kan melden. Als je ziet dat het nummer op zo’n website meermaals wordt vermeld, weet je eigenlijk al voldoende en kan je het nummer best blokkeren.

Mobiel nummer

3. Voeg het nummer toe aan Whatsapp

Voeg het telefoonnummer toe aan je contacten op Whatsapp. Zo zie je meteen als je een gesprek opent, de foto die erbij verschijnt.

Is er geen foto of zegt de foto je niets, stuur dan optioneel gewoon een bericht in de trend van “Hoi, ik zag dat je me een aantal keer hebt proberen bereiken, mag ik vragen wie je bent?”. Op de man af vragen naar de identiteit is eigenlijk de beste manier om dit te achterhalen.

4. Handige tip: Do Not Call Me

Als je het beu bent om heel de tijd verkoopstelefoons te krijgen, dan is er goed nieuws. De overheid heeft namelijk een website in het leven geroepen waarop je je kan melden om geen telefoons meer te ontvangen van dit soort. De website noemt toepasselijk DNCM.be, wat staat voor Do Not Call Me.

5. Extreem aantal oproepen? Meld het nummer bij de politie

Als je het telefoonnummer van een ongewenste of spam-oproep hebt en het aantal oproepen neemt extreme proporties aan, kun je het nummer melden bij de politie. Dan valt dit stilaan onder de noemer stalking/belaging. De politie kan in dat geval het nummer onderzoeken en de eigenaar van het nummer identificeren.

Om een telefoonnummer te melden bij de politie, kan je de lokale politie raadplegen of je kunt ook een melding doen op de website van de politie.

Bonustip: Vergelijk alle providers

Er zijn heel wat aanbieders op de markt die herlaadkaarten en abonnementen aanbieden in België. Het loont absoluut de moeite om de providers die wel in Vlaanderen actief zijn eens goed te vergelijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven