Verkeersbelasting berekenen

In België is de verkeersbelasting (officieel de “BIV” of “Belasting op In Verkeerstelling”) een jaarlijkse belasting die betaald moet worden door de eigenaar van een gemotoriseerd voertuig dat op de openbare weg wordt gebruikt. De verkeersbelasting wordt berekend door de gewesten en is afhankelijk van het type voertuig, het vermogen van de motor en de datum van eerste inverkeerstelling.

Verkeersbelasting in Vlaanderen

In Vlaanderen wordt de verkeersbelasting berekend op basis van het vermogen van de motor, de cilinderinhoud of van de maximaal toegelaten massa (MTM) van het voertuig. De belastingtarieven zijn als volgt:

 • Personenwagens: € 0,60 per kW voor voertuigen met een vermogen tot 100 kW, € 1,20 per kW voor voertuigen met een vermogen van 100 kW tot 150 kW en € 1,80 per kW voor voertuigen met een vermogen van meer dan 150 kW.
 • Motorfietsen: € 0,20 per kW voor voertuigen met een vermogen tot 100 kW, € 0,40 per kW voor voertuigen met een vermogen van 100 kW tot 150 kW en € 0,60 per kW voor voertuigen met een vermogen van meer dan 150 kW.
 • Lichte vrachtwagens: € 0,02 per kg voor de eerste 3.500 kg, € 0,03 per kg voor de volgende 3.500 kg en € 0,04 per kg voor het overschot.

Voorbeelden van tarieven

Veel hangt af van het vermogen van de wagen die je koopt. Om maar een ruime indicatie te geven van hoe het bedrag kan verschillen:

 • Personenwagen met een vermogen van 100 kW en een datum van eerste inverkeerstelling van 2023: € 600 + € 60 = € 660
 • Personenwagen met een vermogen van 200 kW en een datum van eerste inverkeerstelling van 2023: € 1.200 + € 120 = € 1.320

Berekenen van verkeersbelasting in Vlaanderen

U kunt de verkeersbelasting berekenen met de online simulator van de Vlaamse Belastingdienst. Om dit te doen, moet u de volgende gegevens van uw voertuig invoeren:

 • Type voertuig: Personenwagen, motorfiets of lichte vrachtwagen
 • Datum eerste inverkeerstelling: Dit is de datum waarop het voertuig voor het eerst in België werd ingeschreven.
 • Kenteken: Het kenteken van het voertuig.
 • Motorvermogen: Het vermogen van de motor in kW.
 • Cilinderinhoud: De cilinderinhoud van de motor in cm³.
 • Maksimaal toegelaten massa (MTM): De maximale massa van het voertuig in kg.

De simulator zal vervolgens het bedrag van de verkeersbelasting berekenen.

Andere gewesten

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest worden de verkeersbelastingtarieven op een andere manier berekend. U kunt meer informatie vinden op de websites van deze gewesten. Het bovenstaande voorbeeld is louter indicatief voor Vlaanderen.

Conclusie

De verkeersbelasting is een jaarlijkse belasting die betaald moet worden door de eigenaar van een gemotoriseerd voertuig dat op de openbare weg wordt gebruikt. De verkeersbelasting wordt berekend door de gewesten en is afhankelijk van het type voertuig, het vermogen van de motor en de datum van eerste in verkeerstelling.

Vergeet je autoverzekering niet

Naast je verkeersbelasting, dien je ook altijd te denken aan een autoverzekering. Je kan altijd vrijblijvend onze voorbeeld vergelijking hieronder raadplegen ter inspiratie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven