Inschrijvingsbewijs auto: Hoe en wat?

Een inschrijvingsbewijs auto of kentekenbewijs is een document dat bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) wordt aangemaakt wanneer een auto voor het eerst in België wordt ingeschreven. Het inschrijvingsbewijs is een bewijs dat de auto is ingeschreven bij de DIV en dat deze mag worden gebruikt op de openbare weg.

Wat staat er op een inschrijvingsbewijs auto?

Op een inschrijvingsbewijs auto staan de volgende gegevens:

Dit document bevat belangrijke informatie over het voertuig en de eigenaar, en het is verplicht om dit bewijs bij je te hebben wanneer je met de auto op de openbare weg rijdt. Het inschrijvingsbewijs bevat onder andere de volgende informatie:

  1. Identificatiegegevens van de eigenaar van het voertuig, inclusief naam, adres en geboortedatum.
  2. Technische gegevens van het voertuig, zoals het merk, model, chassisnummer, cilinderinhoud, vermogen, enz.
  3. Het inschrijvingsnummer van het voertuig, dat uniek is voor elk geregistreerd voertuig.
  4. De datum van de eerste inschrijving en de geldigheidsdatum van de inschrijving.

Waarvoor dient het?

Het inschrijvingsbewijs is een belangrijk document dat je moet kunnen tonen aan overheidsinstanties zoals de politie of autokeuring als zij daarom vragen. Zorg er dan ook voor dat je het altijd bij je hebt wanneer je met de auto rijdt, samen met andere verplichte documenten zoals een geldige verzekering en keuringsbewijs.

Een inschrijvingsbewijs auto heeft een drievoudige doelstelling:

  • Bewijs van inschrijving: Het inschrijvingsbewijs auto is een bewijs dat de auto is ingeschreven bij de DIV. Dit betekent dat de auto voldoet aan de wettelijke eisen en dat deze mag worden gebruikt op de openbare weg.
  • Bewijs van eigendom: Het inschrijvingsbewijs auto is ook een bewijs van eigendom. Dit betekent dat u de rechtmatige eigenaar bent van de auto.
  • Benodigd bij de autokeuring: Het inschrijvingsbewijs auto is altijdnodig bij de autokeuring. De autokeuring is een verplichte keuring die alle auto’s in België moeten ondergaan.

Hoe aanvragen?

Om een inschrijvingsbewijs auto aan te vragen, moet u een aanvraagformulier invullen en indienen bij de DIV of via uw verzekeringsagent. U kunt het aanvraagformulier online downloaden of ophalen bij een DIV-loket.

Wat is de prijs?

De inschrijvingskosten bedragen €16,00 voor een nieuwe inschrijving en €26,00 voor een duplicaat van het inschrijvingsbewijs.

Verlies of diefstal

Als u uw inschrijvingsbewijs auto verliest of gestolen wordt, moet u een duplicaat aanvragen bij de DIV. U kunt een duplicaat aanvragen door een aanvraagformulier in te vullen en in te dienen bij de DIV + de hierboven vermelde kostprijs te betalen.

Geldigheid

Een inschrijvingsbewijs voor een auto in België is geldig voor 10 jaar. Het inschrijvingsbewijs moet worden vernieuwd voordat het vervalt. U kunt uw inschrijvingsbewijs vernieuwen bij een DIV-loket of een verzekeraar.

Conclusie

Een inschrijvingsbewijs auto is een belangrijk document dat u altijd bij u moet hebben wanneer u met uw auto rijdt. Het document dient als bewijs van inschrijving, eigendom, verzekering en is nodig bij de autokeuring.

Tips voor het bewaren van uw inschrijvingsbewijs auto

  • Bewaar uw inschrijvingsbewijs auto altijd op een veilige plaats.
  • Maak een kopie van uw inschrijvingsbewijs auto en bewaar deze op een andere plaats.
  • Laat uw inschrijvingsbewijs auto niet rondslingeren in uw auto.

Vergeet je autoverzekering niet

Naast je inschrijvingsbewijs auto, dien je ook te denken aan een autoverzekering. Je kan altijd vrijblijvend onze voorbeeld vergelijking raadplegen ter inspiratie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven