Wat zijn de grootste dividendbetalers in België?

Dividenden zijn een belangrijk onderdeel van beleggen. Ze geven beleggers een deel van de winst van een bedrijf. In België zijn er een aantal bedrijven die een hoog dividend uitkeren.

De top 5 van grootste dividendbetalers in België, op basis van het dividendrendement in 2023, is als volgt op dit huidig moment:

BedrijfDividendrendement (2023)
Euronav12,75%
Balta9,24%
KBC Ancora8,48%
Bpost7,34%
Ascencio6,25%

Euronav is een Belgisch tankerbedrijf dat een dividendrendement van 12,75% uitkeert. Het bedrijf is een van de grootste tankeroperators ter wereld en heeft een sterke balans.

Balta is een Belgisch textielbedrijf dat een dividendrendement van 9,24% uitkeert. Het bedrijf is een van de grootste textielproducenten ter wereld en heeft een lange geschiedenis van dividendbetalingen.

KBC Ancora is een Belgische bank die een dividendrendement van 8,48% uitkeert. Het bedrijf is een van de grootste banken in België en heeft een sterke financiële positie.

Bpost is een Belgische postdienstverlener die een dividendrendement van 7,34% uitkeert. Het bedrijf is een van de grootste postdienstverleners in Europa en heeft een stabiele groei.

Ascencio is een Belgische vastgoedontwikkelaar die een dividendrendement van 6,25% uitkeert. Het bedrijf is een van de grootste vastgoedontwikkelaars in België en heeft een sterke track record van dividendbetalingen.

Dividendrendement

Het dividendrendement is een percentage dat aangeeft hoeveel dividend een bedrijf per aandeel uitkeert. Het wordt berekend door het dividend per aandeel te delen door de koers per aandeel.

Factoren die het dividendrendement beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die het dividendrendement van een bedrijf kunnen beïnvloeden, waaronder:

  • De winstgevendheid van het bedrijf
  • De financiële positie van het bedrijf
  • De dividendbeleid van het bedrijf

We voegen er daarom ter info ook een tabel aan toe met de winst en de winst per aandeel van elk van de 5 bedrijven:

tabel met de winsten en de winst per aandeel van de grootste dividendbetalers in België:

BedrijfWinst (2023)Winst per aandeel (2023)
Euronav€1,2 miljard€2,50
Balta€300 miljoen€0,75
KBC Ancora€1,5 miljard€1,00
Bpost€300 miljoen€0,60
Ascencio€150 miljoen€0,50

Conclusie

Dividenden kunnen een aantrekkelijke manier zijn om inkomsten te genereren uit beleggen. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de bedrijven die u overweegt te kopen om ervoor te zorgen dat ze een solide dividendbeleid hebben en een sterke financiële positie hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven